Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

Podczas śniadania wielkanocnego na naszym stole oprócz poświęconych dzień wcześniej tradycyjnych pokarmów nie powinno zabraknąć również klasycznego barszczu białego z kiełbasą i jajkiem. Kiełbasa jest podstawowym i nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych i towarzyszy praktycznie każdemu posiłkowi, albowiem jest także świetnym dodatkiem do sałatek oraz pokarmów znajdujących się w naszym wielkanocnym koszyczku. Jeśli odnosimy wrażenie, że tradycyjna kiełbasa pojawia się zbyt często na naszym stole, to doskonałym pomysłem będzie ugotowanie barszczu na białej kiełbasie, która ma całkiem inny smak niż kiełbasa tradycyjna. Przygotowanie barszczu białego nie jest trudne, a skorzystanie z dobrego przepisu na pewno przyniesie wiele satysfakcji. Poniższe przepisy z pewnością powinny być pomocne!

PRZEPIS NA BARSZCZ BIAŁY Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM  (4 PORCJE)

Składniki:

  • 200 – 250 g kiełbasy zwyczajnej (można użyć także innej kiełbasy, np. podwawelskiej, śląskiej czy wiejskiej)
  • półtorej szklanki zakwasu (można użyć domowego zakwasu lub zakwasu na barszcz biały i żurek kupionego w sklepie)
  • półtora litra przegotowanej wody
  • 3 duże łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 niewielka cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 – 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pierz
  • inne dodatki do żurku (w zależności od upodobania)
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzenia:

Przygotowywanie barszczu białego należy rozpocząć od ugotowania kiełbasy. Do dużego garnka należy włożyć kiełbasę i zalać ją dwiema szklankami wody, następnie dodać ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, liść laurowy i gotować nie dłużej niż 20 minut. Ugotowaną kiełbasę należy wyjąć z garnka, ostudzić i pokroić na plasterki lub w większe niż plasterki kawałki. Następnie należy dodać do wywaru zakwas i gotować przez 5 minut, potem dodać wymieszaną z mąką śmietanę, posiekaną cebulę, ząbki czosnku i podsmażone na oleju plasterki kiełbasy. Całość przełożyć go gotującej się zupy i przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem, majerankiem i innymi przyprawami jeśli mamy taką potrzebę. Do przygotowanego barszczu białego należy dodać 4 ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajka. Podawać z chlebkiem.

PRZEPIS NA BARSZCZ BIAŁY NA BIAŁEJ KIEŁBASIE (4 PORCJE)

Składniki:

  • 4 średnie białe kiełbaski
  • półtorej szklanki zakwasu (lub zakwasu na barszcz biały i żurek kupionego w sklepie)
  • półtora litra przegotowanej wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 duża marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy i dodatki (jeśli czujemy taką potrzebę)
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzenia:

Do dużego garnka należy włożyć kiełbaski i zalać trzem szklankami wody, następnie dodać ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, pokrojoną w plasterki obraną marchewkę i gotować nie dłużej niż 20 minut. Po ugotowaniu należy dodać do wywaru zakwas i gotować przez 5 minut, potem dodać pozostałe przyprawy i zaprawić śmietaną. Do przygotowanego barszczu na białej kiełbasie należy dodać 4 ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jajka. Podawać z chlebkiem.